Fülplasztika

A túlzottan elálló, nagyméretű vagy aszimmetrikus megjelenésű fül sokak számára komoly problémát okoz, akár már gyermekkorban is. A fülplasztika a fül alakjának, méretének, helyzetének megváltoztatása céljából végzett műtéti beavatkozás, mely során javíthatunk a túlzottan elálló, nagyméretű vagy valamilyen okból nem szokványos alakú, aszimmetrikus fülek megjelenésén. A beavatkozást minden esetben személyre szabottan, a páciens anatómiájának megfelelően végezzük, így elérve a kívánt eredményt. Ha Ön vagy gyermeke nem elégedett a füle kinézetével, akkor a fülplasztika elvégzése megoldást jelenthet erre a problémára. A fülplasztika a fül teljes méretének kifejlődését követően bármikor elvégezhető, már 5 éves kortól.

Miért végezzük a fülplasztikát?

A fülplasztika elvégzése megoldást jelenthet:
  1. Túlzottan elálló fül
  2. Túlzottan nagy méretű fül
  3. fülkagyló sérülése
  4. fülbevaló lyuk tágulása, átszakadása esetén
A fülplasztika elvégzése nem fog a halláskárosodást okozni.

Konzultáció

A fülplasztikát megelőzően konzultációra történő bejelentkezés szükséges. A konzultáció során megbeszéljük, hogy miért kívánja a műtéti beavatkozást, milyen elképzelései vannak a füleit illetően. Ezt követően megvizsgáljuk Önt, beleértve a fülek alakját, elhelyezkedését, szimmetriáját, kontúrjait.

Altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben?

A fülplasztika helyi érzéstelenítésben és altatásban is történhet. A beavatkozás 10 éves kor előtt altatásban végzendő, 10 éves kor felett elvégezhető helyi érzéstelenítésben is, de ez személyre szabottan mérlegelendő.

Műtét előtt

A műtétet megelőző kivizsgálás, az érzéstelenítés módjának megfelelően változik. A konzultáció során ki fogjuk kérdezni korábbi és jelenlegi betegségeiről, esetleges korábbi műtéteiről, jelenleg szedett gyógyszereiről. Fontos tudnunk, van-e valamilyen gyógyszer túlérzékenysége, allergiája. Laborvizsgálat elvégzése mindenképpen szükséges a műtét előtt. Altatásban végzett beavatkozás esetén további EKG és altatóorvosi vizsgálatra lehet számítani. A fülplasztika előtt kerülni kell az olyan gyógyszerek, táplálékkiegészítők szedését, melyek fokozott vérzést okozhatnak (pl.: Aspirin). Véralvadásgátló kezelés elhagyására vagy módosítására lehet szükség, az orvosszakmai szabályoknak megfelelően.

Hogyan végezzük a fülplasztikát?

A fülplasztika számos műtéti technikát magában foglal, amelyek a fül kontúrjának, méretének és helyzetének javítását szolgálják. A fülplasztikát helyi érzéstelenítésben és altatásban is végezhetjük. A metszésvonalakat az eseték döntő többségében a fül mögött vezetjük. Ha a fül elülső felszínén szükséges metszést ejtenünk, azt minden esetben a fül természetes redőiben vezetjük, hogy a hegek ne látszódjanak és minél kedvezőbb esztétikai hatást érhessünk el. Azért, hogy a megfelelő eredményt elérjük, átalakítjuk, vagy eltávolítjuk a felesleges porcot és bőrt. A műtét során természetes redőzetet alakítunk ki a fül elülső felszínén. Gyakran a további öltések is szükségesek lehetnek, hogy a fül közelebb simuljon a fejhez. A műtétet követően 1 hétig a fülre nyomókötést helyezünk.

Mennyi a gyógyulási idő a fülplasztika után?

A műtétet követően diszkomfort-érzés, fájdalom előfordulhat, amely általában szájon át szedhető fájdalomcsillapítókkal megfelelően uralható. A műtét után 1 héttel történik a körkörös kötés és a bőrvarratok eltávolítása. A kötés eltávolítását követően a fülek védelme érdekében éjszakánként 2 hétig hajpánt viselése szükséges. Körülbelül 1 héttel a beavatkozás után vissza lehet térni a hétköznapi élethez, azonban 3 hét fizikai kímélet tartandó.

Mikor látható a végleges eredmény?

A műtétet követően a fülek duzzanata általában kismértékű, így rögtön a beavatkozást követően látható a változás. A kötés eltávolítása után a fülek minimálisan még duzzadtak lehetnek, de a fül új helyzete és kontúrja már látható. A duzzanat teljes megszűnését követően a fül megjelenése még esztétikusabbá válhat.


fűlplasztika fűlplasztika
fűlplasztika fűlplasztika