Orrplasztika


Az orr jelentősen befolyásolja az arcunk karakterét és olykor nem egyeztethető össze a személyiségünkkel, a nőiességgel, illetve a férfiassággal. Az orrplasztika révén segíthetünk ezen, megváltoztathatjuk az orr alakját, méretét, az arc megfelelő harmóniáját hozhatjuk létre. A sokféle eltérés és még többféle egyéni szempont miatt nem lehetséges egyetlen technikával, egyfajta típusú orrot készíteni, hanem egyénre és személyiségre szabott műtétet kell végeznünk.
A külső orr alakváltozásaihoz gyakran belső eltérések, pl. orrsövényferdülés társul orrlégzési és szaglászavarok társulnak, melyeket lehetőleg az orrplasztika során, egy műtéttel célszerű megoldani. 
Mindenki jól ismeri a különböző méretű és formájú orrtípusokat, melyekhez gyakran belső strukturális eltérések, orrlégzési- szaglászavar, horkolás is társulhat. Ennek pontos okát fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet kideríteni, melyet minden páciensnél el is végzünk. A megoldásra számos technika létezik, akár egy műtét során kellő esztétikai és funkcionális eredményt érhetünk el.
Mindig szem előtt kell tartani azt a tényt, hogy az orr nemcsak egy külső, bárhogyan megváltoztatható térbeli képződmény az arcon, hanem fontos érzékszervünk, részt vesz a légzésben, szűri, párásítja, felmelegíti a levegőt, valamint rezonátor térként a hangképzésben is fontos szerepet játszik. Így az esztétikai eredmény mellett rendkívül fontos, hogy az orrlégzés ne romoljon, sőt inkább javuljon, ezért nagy előny az orral kapcsolatban végzett műtéteknél, ha a plasztikai sebész orvos egyben fül-orr-gégész szakorvos is.
Nem javasolt a gyakran hallható "először orrsövényműtétet végeztetni és majd csak ha már az megoldódott lehet a külsővel foglalkozni", egyrészt mert az orrplasztikák során gyakran szükséges porc átültetés a forma vagy a funkció javítása céljából, melyet legegyszerűbben az orrsövény ferde részéből nyerhetünk- ez a lehetőség elveszhet, ha már előzetesen megoperálták. Másrészt, ha meg lehet oldani egy műtéttel, akkor ne terheljük feleslegesen a pácienst egy másodikkal is, így az alakváltozással egyidejűleg az orrlégzést, szaglófunkciót is javíthatjuk.
A műtét előtti konzultáció során megbeszéljük a páciens elképzeléseit, a várható eredményt, valamint számítógépes programmal tervet készítünk.
A műtét végezhető csak orron belüli metszésből, vagy a komplexebb elváltozások esetén orron belüli és egy alig látható külső metszésből. A műtét során az orr bonyolult porcos és csontos szerkezetét aprólékos technikával megváltoztatjuk, úgy hogy az esztétikai eredmény mellett a funkció fontosságát is szem előtt tartjuk. A megfelelő átalakítást követően az elért állapotot rögzítjük:a műtéti típustól függően 1-2 napig belső tampont alkalmazunk, illetve 1 hétre külső műanyag gipszrögzítést helyezünk fel.
Leggyakrabban altatásban végezzük a műtéteket, kisebb elváltozások esetén helyi érzéstelenítésben is alkalmazható.
Bővebben szeretnék róla olvasni ➧
 

Műtét előtt

- személyes konzultáció plasztikai sebésszel
- kellemes, nyugodt környezetben tudja elmondani az elvárásait- kívánságait és ehhez megfelelő időt biztosítunk!
- a vizsgálatot követően részletesen megbeszéljük, hogy hogyan, milyen technikával lehet elérni az Ön számára legkedvezőbb eredményt, választhat a lehetőségek közül, majd együtt hozzuk meg a döntést.
- a műtét előtti és utáni teendőket, átmeneti életmódbeli változtatásokat is átbeszéljük.
-szükséges vizsgálatok
- az általános kivizsgálás (vérvétel, mellkas röntgen, EKG)
- konzultáció altatóorvosunkkal

A műtét után

- varratszedés 2 hét múlva
- külső rögzítés (műanyag gipsz) 1 hétig
- kímélő életmód 4 hétig javasolt